Zonnestraal
Licht, Lucht, en Ruimte
Sanatorium Zonnestraal was bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Het werd ontworpen door de architect Jan Duiker, samen met Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga. Het hoofdgebouw werd geopend op 12 juni 1928, het Ter Meulen paviljoen werd tegelijkertijd geopend.Het Dresselhuys paviljoen volgde in 1931. In 1957 werd Zonnestraal een algemeen ziekenhuis.
Zonnestraal beslaat circa 120 hectare, en ligt in het Loosdrechtse Bos in Hilversum.
Historie
Dankzij een procedé van de Delftse hoogleraar H. ter Meulen kon diamant terug worden gewonnen uit diamantslijpsel. Hierdoor kon de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) Zonnestraal laten realiseren op het landgoed "de Pampahoeve" in Hilversum.
De witte gebouwen van beton, staal en glas werden in 1928 in gebruik genomen: de ziekenafdeling, het hoofdgebouw met drie evenwijdige vleugels, waartussen de hoofdweg en daar overheen de grote eetzaal; twee paviljoens aan weerskanten van het hoofdgebouw op het zuidoosten en zuidwesten gericht.
Constructie
Zonnestraal is opgebouwd in een maatvoering van 1,50 m en veelvouden daarvan: 1 x 1,50 m gang, balkonbreedte; 1/2 x 1,50 m deur, glasmaat puien; 3x3m eenpersoons ziekenkamer.
De uitvoering is in beton, met stalen raamsponningen en enkel glas.
De restauratie werd uitgevoerd door architecten Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge. Het hoofdgebouw is sinds mei 2004 in de oude glorie hersteld.