Uithof header

Uithof

Speeltuin voor moderne architectuur

De Uithof (vanaf 2011 deels bekend als Utrecht Science Park) is het universiteitscentrum van Utrecht.

Op de Uithof zijn een aantal van de faculteiten van de Universiteit Utrecht gevestigd en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Daarnaast zijn er ook de (nieuwe) Botanische tuin en een aantal faculteiten van de Hogeschool Utrecht gevestigd.

Architectuur

Sinds in het midden van de jaren tachtig een stedenbouwkundig plan voor het gebied is ontwikkeld door het Office for Metropolitan Architecture (OMA), is er een aantal spectaculaire nieuwe gebouwen neergezet. Voor deze gebouwen tekenden bekende architecten, of architecten die door hun prestatie hier bekend geworden zijn. Het gebied heeft hierdoor een bijzonder karakter gekregen. Een van de resultaten is te vinden in het gebouw van het departement natuur- en sterrenkunde van de faculteit bètawetenschappen: het Minnaertgebouw, waar zich in eerste instantie in de centrale hal een grote kunstmatige vijver bevond maar die nu vervangen is door bankjes en waar de kantine steunt op kolommen, die zodanig gevormd zijn dat ze de naam 'Minnaert' spellen. Het gebouw is ontworpen door Willem Jan Neutelings. Het Educatorium, het onderwijscentrum van de universiteit met enkele grote collegezalen en een mensa, is ontworpen door het OMA van Rem Koolhaas. Ben van Berkel (UNStudio) gaf vorm aan het Bloembergengebouw waarin onderzoek met behulp van NMR-technieken wordt verricht. In een van de gebouwen van de Hogeschool Utrecht is haar faculteit voor economie en management (FEM) gevestigd. Het is ontworpen door bureau Mecanoo. In september 2004 is de spectaculaire nieuwe universiteitsbibliotheek (architect Wiel Arets) geopend. Verder staat in de Uithof het Hijmans van den Bergh gebouw (2005), dat ontworpen is door Erick van Egeraat associated architects (EEA). De keuze voor prominente architecten is in belangrijke mate toe te schrijven aan voormalig bouwdirecteur Aryan Sikkema.

P+R met OV en klimfaciliteiten

Aan de oostkant van Utrecht bij het knooppunt van de A27 en A28 is in opdracht van de gemeente en de onderwijs en medische instellingen op de Uithof, een nieuw transferium gerealiseerd. Het is onderdeel van het stedenbouwkundige masterplan van OMA voor de universiteitscampus de Uithof in Utrecht.

Op maaiveldnivo is ruimte voor OV aansluitingen, een fietsenstalling en commerciële ruimtes. De parkeerfaciliteiten bestaan uit 500 vrije parkeerplaatsen en 1500 plaatsen voor medewerkers van instellingen op de Uithof.

Opvallend aan het ontwerp is de geknikte vorm en de hellende vloeren.
Aan de zuidgevel is op verzoek van de Utrechtse Sportraad een klimwand gebouwd.

Het gebouw is op 1 oktober 2013 in gebruik genomen.

PR Uithof 01
PR Uithof 02
PR Uithof 03
PR Uithof 04
PR Uithof 05
PR Uithof 06
PR Uithof 07
PR Uithof 08
PR Uithof 09
PR Uithof 10
PR Uithof 11
PR Uithof 12
PR Uithof 13
Uithof 01
Uithof 02
Uithof 03
Uithof 04
Uithof 05
Uithof 06
Uithof 07
Uithof 08
Uithof 09

Afdrukken E-mailadres

Meer interessante architectuur artikelen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8