Oostpoort-header.jpg

De achtergrond

Artikelen in 'de achtergrond' vertellen het verhaal achter een foto.
Waarom is de foto gemaakt zoals hij gemaakt is, wat waren de omstandigheden en welke speciale bewerkingen zijn (eventueel) toegepast.

dinsdag, 19 december 2017 10:28

Een koude foto

In het blogartikel 'September op Sicilië' was de vraag 'Hoe laat je hitte zien op een foto?'.
Voor dit artikel zou de vraag kunnen zijn 'Hoe laat je de kou zie op een foto?'.

Deze foto is gemaakt op de Hardangervida hoogvlakte in midden Noorwegen. Hardangervida is de grootste hoogvlakte in Europa en ligt vrijwel geheel boven de boomgrens. Hierdoor wordt de wind die van de Noordpool komt aanblazen niet geremd en blaast met volle kracht over de vlakte. Daarbij schraapt hij de dunne verijsde bovenlaag van de sneeuw en blaast een stroom van ijsnaalden op de winterreiziger die zich op pad waagt. ArFU blog Noorwegen 01Tegelijk geeft de zon nog een beetje -schijn- vriendelijkheid aan de foto en benadrukt de contourverschillen.

Qua compositie heeft de foto een klassieke indeling in derden: horizon op 2/3 van de hoogte en de van ons vandaan lopende weg op 1/3 van de breedte.

zaterdag, 11 november 2017 12:19

De Kathedraal

Industriële historie

De Werkspoor Kathedraal. Met recht de winnaar van de Rietveld Architectuurprijs 2017. Voormalige NS werkplaats op een industriële hoek van Utrecht. In 2014 gekocht door vastgoedondernemer Bob Scherrenberg  en ondertussen opgeknapt en aan een tweede leven begonnen.

maandag, 09 oktober 2017 13:25

Zonder Photoshop

Fake image?

De eerste indruk van bovenstaande foto is dat hier flink ge-fotoshopt is. De volledige linkergevel van het gebouw is vervangen door een wolkenlucht.

dinsdag, 29 augustus 2017 09:48

September op Sicilië

De hitte in beeld

Bij het aflopen van de zomer nog een beeld waarbij je niet hoeft te vermelden dat het heet en droog is. September op Sicilië: 14 Dagen en alleen de laatste dag regende het, voor het eerst sinds april, voor de rest was het 35 graden en droog.

War of the Worlds

De serie 'Noordereiland' wil het contrast laten zien tussen de klassieke architectuur van het eiland en de moderne architectuur eromheen. De moderne architectuur die vaak hoog boven de eiland architectuur uitsteekt lijkt zich te willen opdringen waardoor het Noordereiland oogt als een klein Gallisch dorp wat moedig weerstand biedt....