Venice-header.jpg

De bedstede

Written by

De bedstede

De foto is gemaakt in een boerderij die gebouwd is rond 1850, en die tijdens het fotograferen nog in de staat van begin vorige eeuw verkeerde. Voordat de verbouwing ging starten wilde de gemeente de boerderij in zijn huidige staat laten documenteren.

 

De bedstede is op een oude zolder waar het enige licht door een raam boven de bedstede valt. Dat geeft een prachtig licht (op een zonnige koude voorjaarsochtend), maar heeft als nadeel dat alle stofdeeltjes die bij iedere stap opdwarrelen zichtbaar zijn. De meest hinderlijke exemplaren zijn later softwarematig verwijderd. Omdat de binnenkant van de bedstede redelijk donker was is een kleine permanente verlichting gebruikt om het idee van een 'bedlampje' te creëren.
Links en rechts stond redelijk wat rommel tegen de muur. Door deze krappe uitsnede valt dat buiten beeld en ontstaat een clean beeld, waar alleen de kindertekening boven de bedstede een speels element in aanbrengt.

Deze boerderij is door een aantal architectuurfotografen gezamenlijk vastgelegd. Een van mijn collega fotografen heeft het bij deze foto nog vaak over 'de bedstede van Frans'. Hij heeft één blik op deze zolder geworden en geconcludeerd dat er niets interessants te halen viel. Tot hij deze foto zag... De reden om dit te vermelden is niet om aan te geven dat ik zo'n perfecte fotograaf ben (het omgekeerde gebeurt n.l. ook regelmatig), maar om aan te geven dat niet ieder fotograaf dezelfde blik op de wereld heeft. En dat is maar goed ook, anders zouden we met één fotograaf in de wereld kunnen volstaan...