Spaarndammer-header.jpg

September op Sicilië

Written by

De hitte in beeld

Bij het aflopen van de zomer nog een beeld waarbij je niet hoeft te vermelden dat het heet en droog is. September op Sicilië: 14 Dagen en alleen de laatste dag regende het, voor het eerst sinds april, voor de rest was het 35 graden en droog.

De vraag is hoe je een dergelijk droog, kaal en dor landschap in beeld brengt. Geen bomen of gebouwen, geen wolken alleen een kale heuvel met door de dorre bovenlaag uitstekende rotsrichels.
Gelukkig hadden de lokale boeren iets van een pad aangelegd, en al was het niet meer dan hetzelfde kale landschap geflankeerd door muurtjes, het gaf de diepte die het beeld nodig had.

Een van de elementen die helpt een compositie op te bouwen is het diagonaal perspectief: lijnen die vanaf de zijkant het beeld in lopen en die het oog geleiden bij het bekijken van een afbeelding. Het muurtje wat linksonder begint zorgt er voor dat de bekijker van de foto die lijn volgt en vandaar de lijn omhoog het beeld in. Op die manier ontstaat diepte in het beeld en kun je de blik van de kijker sturen in je beeld. Dat werkt voor diagonalen die vanaf de zijkant lopen, en nog sterker voor diagonalen die vanuit een van de hoeken lopen.