Uithof-header.jpg

De Kathedraal

Written by
Werkspoor kathedraal - Utrecht Werkspoor kathedraal - Utrecht

Industriële historie

De Werkspoor Kathedraal. Met recht de winnaar van de Rietveld Architectuurprijs 2017. Voormalige NS werkplaats op een industriële hoek van Utrecht. In 2014 gekocht door vastgoedondernemer Bob Scherrenberg  en ondertussen opgeknapt en aan een tweede leven begonnen.

DVDA werkspoor 174688 2

De enorme ruimte wordt nu gebruikt voor grootschalige events of TV opnames zoals het NOS jaaroverzicht 2014 (The making-of van het NOS Jaaroverzicht). MONK architecten maakte het ontwerp met o.a. ruimte voor een aantal creatieve bedrijven.

Bijgaande foto's is gemaakt tijdens de Dag van de Architectuur 2017. De staande foto is een uitsnede van de liggende foto en laat goed het effect van de uitsnede keuze zien.

De liggende foto geeft een breed overzicht van de hal en legt vooral de nadruk op de breedte en de grootsheid van de ruimte al geheel. De staande foto benadrukt veel meer de hoogte van de hal; enerzijds door de prominente plaats van de kolommen in beeld, anderzijds door de personen die naast de kolommen staan. De personen staan ook op de liggende foto (de staande foto is daarvan een uitsnede) maar vallen daar weg in het grote geheel.
Mijn vuistregel is: een staande foto benadrukt verticale elementen en een liggende foto benadrukt horizontale elementen.